Thuiswerken is een blijvertje

30-07-2021

Onderzoek wijst uit: thuiswerken is een blijvertje

Heeft covid-19 meegewerkt aan een transformatie en gaan we voortaan anders (hybride)-werken? Hoewel wij eerst toch wel sceptisch waren over het thuiswerken blijven bedrijven fors inzetten op thuiswerken. Waarom doen bedrijven dit? Voor veel bedrijven zijn verduurzamen (lees: woon-werkverkeer) en flexibiliteit de voornaamste redenen. Hoewel er nadelen zijn, geven de meeste medewerkers aan er veel voordeel bij te hebben. Een veel gehoord voordeel vanuit de medewerker is: "thuiswerken is productiever en geeft mij meer ruimte om werk en privé te combineren". Voor veel medewerkers geldt wel dat ze niet 100% willen thuiswerken, maar 50% zou heel prettig zijn. 

Wat wij vooral in de afgelopen periode hebben gezien is dat veel bedrijven de thuiswerkplek hebben onderschat. Uiteraard werden er oplossingen bedacht, zoals het meenemen van beeldschermen en bureaustoelen vanuit kantoor. Maar nu keren we langzaam terug naar kantoor. De beeldschermen en de stoelen gaan dus weer terug naar kantoor. Uit diverse onderzoeken blijkt dat men graag hybride wil gaan werken. Dat zou dus betekenen dat de werkgever fors zou moeten investeren in een goede thuiswerkplek. Het goede nieuws is dat deze investering afgezet tegen alle voordelen heel snel is terugverdiend.

De thuiswerkplek
Wat is eigelijk de rol van de werkgever? Om daar antwoord op te geven komen we uit op de Zorgplicht en de Arbowet. Hoewel het een grijs gebied is komt het neer op dat je het werk op een goede en veilige manier moet kunnen uitoefenen (lees: het voorkomen van beroepziekten). Een goede werkplek is dan van essentieel belang en daar zijn richtlijnen voor. Verder heeft de werkgever de verplichting de medewerker actief te instrueren op veilig en gezond werken (Arbeidsomstandighedenwet). Eenvoudig vertaald: investeer je in een goede en ergonomische thuiswerkplek dan investeer je in het welzijn van je medewerkers.

Wij helpen jouw organisatie graag bij het samenstellen van een goede en gezonde thuiswerkplek.
Wij zorgen voor de levering, montage en een heldere uitleg aan de gebruiker.
(Zie ook onze Webshop).

Tips:
Zorg voor voldoende ruimte om je werkzaamheden uit te voeren
De werkplek aan te passen aan jouw lichaam
Zorg voor een goed beeldscherm en neem na 2 uur werken minimaal 10 minuten rust
Zet je beeldscherm niet te ver naar achter (houd ongeveer één armlengte afstand aan)
Zorg voor een goede luchtkwaliteit
Zorg voor goede verlichting 
Zorg voor een prettige temperatuur
Zorg voor niet te veel omgevingsgeluid 
Zorg voor voldoende afwisseling (blijf in beweging)
Wissel tijdens het werken tussen zitten en staan
Ga minimaal 1 x per dag naar buiten voor een ommetje
Zorg voor gezond eten (ook als tussendoortje)

Terug <<

Thuiswerken is een blijvertje